Entacmaea quadricolor

 

Nume  Entacmaea quadricolor – Bubble anemone
Familie Actiniidae
PH 8.1-8.4
Salinitate 1.020-1.025
Temperatura 22 -26 °C
Dimensiuni 15 – 30 cm in diametru si tentacule lungi de 2.5-15 cm
Dieta Carnivor si hrana produsa prin fotosinteza
Origine Singapore, Fiji, Tonga
Dificultate Moderata
Agresivitate Moderata

Descrierea

Entacmaea quadricolor este considerata una dintre cele mai usor de ingrijit anemone. Se intalneste in recifuri unde se prinde de obicei de o crapatura din piatra sau pe un schelet de coral. Culoarea acestei anemone variaza foarte mult, cele mai obisnuite culori fiind maro, verde sau portocaliu. Specimene mai putin comune pot avea un varf colorat al tentaculelor care poate fi alb, roz sau portocaliu. De asemenea unele dintre specimenele acestui tip de anemona pot avea o umflatura in varf insa nu e obligatoriu pentru aceasta specie. Culoarea piciorului poate de asemenea sa varieze dar cea mai general intalnita este maro deschis si cel mai putin intalnita, violet. Aceasta anemona se va muta in acvariu destul de des pana isi gaseste un loc potrivit pentru a-si fixa piciorul. Anemona Bubble ramane de obicei intr-un locul pe care si-l alege si este mai putin probabil sa se mute ulterior. In cazul in care se muta dupa mai mult timp de la introducerea in acvariu, acest lucru se datoreaza anumitor conditii care nu le priesc. O modalitate de a o tine in loc este sa taiati o teava din PVC de 3.75 cm la o lungime de aproximativ 15 cm. Puneti teava vertical in nisip, cu o expunere de minim 10 cm. Pozitionati piciorul anemonei in gaura tevii iar anemona se va atasa in interiorul acesteia. Dupa cateva zile, puteti fixa teava intre pietre.

Aceasta anemona este cunoscuta pentru abilitatea ei de a se multiplica in acvariu prin fisiune (divizare). Anemona bubble de culoare portocalie este cea mai cunoscuta a se multiplica in acest fel. Aceasta divizare are loc foarte rapid, de obicei noaptea. Desi mai multe tipuri de anemona bubble se pot multiplica astfel, nu toate au aceasta capacitate genetica. In afara de aceasta multiplicare asexuata, majoritatea anemonelor se reproduc sexuat desi acest lucru se poate intampla foarte greu in captivitate, in acvariu.
Unii acvaristi recomanda hranirea acestei specii de anemone saptamanal, altii spun ca poate trai in totalitate prin fotosinteza, mai ales daca gazduieste un peste clovn. Nu achizitionati o anemona cu gura dilatata sau umflata deoarece acest lucru poate fi un semn de sanatate precara.
Curentii sunt foarte importanti pentru sanatatea anemonei si ar trebui sa folositi un minim de 2 pompe de valuri (cate una in fiecare colt al acvariului) pentru a crea miscari aleatorii in acvariu. Anemonei ii va prii cel mai bine un curent mediu indirect. Tururile pompelor ar trebui sa fie acoperite pentru a nu trage tentaculele.

Compatibilitate moderata cu reciful, poate chiar ucide anumiti corali.

Capacitatea minima a acvariului 80 litri.

Lumina trebuie sa fie puternica (VHO fluorescent, HQI, LED de putere mare sau T5 fluorescent.)

In mediul natural, aceasta anemona este o gazda foarte buna pentru urmatorii pesti: Amphiprion melanopus, Amphiprion frenatus, Amphiprion chrysopterus, Amphiprion clarkii, Amphiprion ocellaris, Amphiprion percula si Premnas biaculeatus.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *