Imi fac acvariu de ciclide! Ghid pas cu pas.

 

Forma si marimea acvariului de ciclide

 Habitatele preferate de ciclidele din lacul Malawi sunt cele pietre si nisip, apa deschisa, sau o combinatie intre aceste habitate. Dimensiunea si forma acvariului vor fi determinate de speciile pe care intentionati sa le tineti. Ciclidele din lacul Malawi sunt, in general, pesti teritoriali si agresivi din fire. Atunci cand specii agresive sunt plasate in limitele restranse ale unui acvariu, puteti vedea o crestere a nivelului de  agresivitate, in special in cazul in care acvariul este prea mic.

Daca decideti sa intretineti specii orientate spre zone cu pietre si nisip (mbune), ar trebui sa aveti un acvariu cu o baza mare si nu foarte inalt. Un astfel de acvariu ofera posibilitatea de a decora partea de jos a acvariului cu roci si nisip, lucru care ajuta aceste specii sa se simta in siguranta iar inaltimea mica-medie ajuta la oxigenarea apei.

Pe de alta parte, daca va hotarati sa intretineti specii care prefera zone deschise, un acvariu, care este mai mare in inaltime decat in latime este mai bun, deoarece multe din aceste specii petrec majoritatea timpului in zona de mijloc a inaltimii acvariului.

Instructiuni precise, cu privire la dimensiunile pe care ar trebui sa le aiba acvariul dumneavoastra cu ciclide din Malawi, sunt greu de dat, dar cateva lucruri pot fi sugerate. Ciclidele din lacul Malawi vin intr-o gama larga de dimensiuni, de la micutele, Labidochromis si cateva specii pseudo-trofe, care ating o lungime de 6 cm, la speciile pradatoare mari de genul, Tyrannochromis, Chamsochromis, Nimbochromis, si  Buccochromis, toate putand ajunge la o lungime de 30 cm si mai mult.  Daca aveti de gand sa intretineti specia mai mica, Mbuna, un acvariu de dimensiuni reduse, aproximativ 180 de litri va fi suficient pentru 2-3 familii pasnice.

Pentru marea majoritatea speciilor de ciclide din lacul Malawi, a caror dimensiune medie este de 10-18 centimetri, un acvariu mai mare de aproximativ 200-300 de litri este  un minim absolut necesar. Mergand in cealalta extrema,pentru specii cum ar fi Tyrannochromis, Champsochromis, Buccochromis, un acvariu de cel putin 950 de litri este foarte recomandat. Aproximativ 1 cm lungime de peste pentru fiecare 4 litri de apa in acvariu este o regula buna de urmat. Cu toate aceste, fiti atenti la calcularea volumului, deoarece aproape toate acvariile vandute nu detin numarul exact de litri specificat pe eticheta. Alt factor care va determina dimensiunea acvariului dumneavoastra este dat de numarul de pesti pe care vreti sa il intretineti.

Ganditi-va dinainte si decideti-va ce specii si cati pesti din fiecare veti avea, apoi luati acvariul cu forma si dimensiunea necesara.

Standul unui acvariu

 Acvariile sunt mai grele decat par, deci este nevoie de un stand robust si stabil. Apa cantareste aproximativ 4 kilograme per 4 litri, iar pe langa greutatea totala a apei se mai adauga si greutatea acvariului si decoratiilor din el. Nu este nevoie ca standul sa fie doar suficient de robust incat sa faca fata greutatii, deasemenea, el trebuie sa fie si nivelat astfel incat o zona a lui sa nu fie presata mai mult decat alta. Daca un stand sau un acvariu nu este complet orizontal, puteti regla cu picioare reglabile, folii de polistiren, monede si alte mici trucuri zona respectiva.

Tipuri de filtrare

 Filtrarea este cel mai important aspect in ingrijirea unui acvariu cu pesti si trebuie inteleasa inainte sa tineti pesti in restrictiile captivitatii. Pentru a tine in siguranta pesti in acvariu, apa lor trebuie sa fie filtrate (procesata). Sunt trei tipuri de filtrare si o combinatie intre toate trei este ideala.

Filtrarea biologica

 Primul si cel mai important tip de filtrare este cel biologic. Orice material organic, ca si fecalele pestilor, resturi de mancare, plante in putrefactie, sau pesti morti in stare de descompunere, este mineralizata de bacteria heterotrofica, rezultand ammoniac, care este toxic pentru pesti. Alte bacterii oxideaza in continuare amoniacul si il transforma in nitrit, si alte bacterii transforma nitritul in azotat. Acesta este procesul de nitrificare, sau filtrarea biologica in cea mai simpla forma.

     Atunci cand instalezi prima data un filtru biologic, dureaza aproximativ patru pana la sase saptamani ca sa se formeza suficiente bacterii incat sa proceseze eficient excrementele pestilor, resturile de mancare, si descompunerea plantelor. O metoda comuna pentru a incepe procesul de maturare este de a folosi “pesti de incercare”. Acestia pot fi orice fel de pesti tropicali care sunt extreme de rezistenti. Unii dintre cei mai folositi pesti sunt Paradise Gourami (Macropodus opercularis) si Blue Gourami (Trichogaster trichopterus). Acesti pesti, in mod normal, vor supravietui amoniacului si nitritului in timpul procesului. Pestii de incercare ar trebui ingrijiti si hraniti zilnic in noul acvariu pana cand acesta este ciclat. Este recomandat sa nu se schimbe apa in timpul acestei perioade. Dupa ce acvariul este ciclat, schimbati 50 la suta din apa, indepartati pestii de incercare, si puneti pretuitele ciclide din Malawi.

     Un mod adecvat de a urmari procesul de ciclare al filtrului biologic este de a investi in kituri de testare pentru a vedea nivelul de amoniac, nitrit si nitrat. Testati noul acvariu zilnic si monitorizati schimbarile care au loc, sau puteti avea apa testata de un vanzator de pesti tropicali. In timpul primelor zile veti putea observa o crestere in nivelul amoniacului din apa. Apoi cand nivelul amoniacului scade la niveluri neglijabile, nivelul nitritului va creste, iar apoi cand si acesta va scadea, nivelul nitratului va creste.

Cand nitritul nu mai e prezent, acvariul este maturat, iar ciclul este complet.

      Filtrarea biologica produce deasemenea hidrogen, care micsoreaza pH-ul, facand mediul acvatic mai acid. Cea mai usoara metoda de a combate asta este sa mentineti un program regulat de schimbarea apei. Schimbarea regulata a apei va ajuta la mentinerea unui mediu stabil pentru ciclide.

In plus, in afara de a preveni apa sa devina acida, schimbarea acesteia va reduce nivelul de nitrat. Binele general al pestilor din acvariu depinde de regularitatea schimbarilor de apa.

Filtrarea chimica

 Adoua forma de filtrare este filtrarea chimica, care poate consta in absorbtia chimicalelor daunatoare din apa, de carbon si rasini diferit granulate. Acest tip de filtrare este folositor daca traiti intr-o zona in care apa curenta este contaminata cu mai multe chimicale. Filtrarea chimica este, deasemenea, folositoare pentru a inlatura medicamentele din apa, dupa ce acestea si-au indeplinit scopul.

Filtrarea mecanica

 A treia forma de filtrare este cea mecanica. Aceasta forma de filtrarea inlatura, pur si simplu, particulele vizibile atunci cand apa trece printr-un filtru astfel incat apa ramane fara sedimente.

   Orice forma de filtrare alegeti, ar trebui sa filtreze apa si biologic intr-un mod adecvat si consecvent. Ar trebui, deasemenea, sa filtreze apa mecanic pentru a scapa de materialele organice vizibile, si ar trebui sa poata filtra materialele chimice daunatoare. Este nevoie sa va asigurati ca filtrul nu se infunda cu materiale organice, producand astfel cantitati excesive de nitrati. Daca aveti grija de filtru si schimbati apa in mod regulat nivelul de nitrati va ramane scazut, iar apa nu va deveni acida.

Cititi mai multe despre filtru JHW – un filtru canistra pe care il recomandam tuturor iubitorilor de ciclide.

Chimia apei din acvariu

 Deoarece ciclidele din lacul Malawi provin dintr-o apa cu pH si alcanitate mari, ar fi bine ca apa din acvariu sa semene cu cea a lacului. Poate fi imposibil de reprodus exact chimia apei lacului Malawi in acvariul dumneavoastra, dar puteti incerca sa creati conditiile necesare, astfel incat sa aveti o reproducere modesta. Ph-ul din lac ia valori intre 7.8 si 8.5 cu duritatea minerala de 200-220 ppm duritatea carbonului (sau 12-13 kH duritatea Germana), facand apa mai mult alcalina cu o concentratie a mineralelor ridicata. Apa de la robinet vine in general in cele mai multe zone PH cu valori intre 7.2 si 7.6 si duritatea minerala depinzand de sursa locala de apa. Daca apa vine cu pH-ul si duritatea potrivita, aceasta poate fi folosita direct de la robinet. Este recomandat sa cumparati niste kituri de testare care masoara pH-ul si duritatea apei sau macar sa o testati la un magazin local, de pesti tropicali pentru a sti daca apa are nevoie de o crestere a pH-ului sau kH-ului. Daca apa are nevoie de o crestere a pH-ului sau kH-ului, exista mai multe produse pe piata pe care le puteti folosi.

    Lucrul important de tinut minte este sa mentineti consistenta cand folositi aceste produse. Dupa fiecare schimbare de apa, trebuiesc adaugate saruri aditionale , pentru ca apa sa ramana cu aceleasi proprietati. Daca alegeti sa puneti pietre in acvariu, un strat fin de corali striviti sau cochilii de stridii ar fi probabil substratul preferat, pentru ca va ajuta la mentinerea apei in partea alcalina, prin eliminarea mineralelor. Daca apa de la robinet este deja alcalina si tare, un pietris inert cum ar fi nisipul de siliciu ar fi de preferat.

    Daca traiti intr-o zona unde apa de la robinet are pH-ul si kH-ul relativ ridicat, tot ce aveti de facut este sa adaugati ceva pentru a scapa de clorina, cloramina, metale grele si altele. Aduceti-va aminte sa adaugati acel lucru in toata apa noua pe care o puneti in acvariu.

Incalzitor si Termometru

 Ciclidele din Malawi vin dintr-o apa cu temperatura intre 25,5o-28 o C ; asa ca un incalzitor este de obicei necesar. Acvariile de pana la 350 litri vor avea nevoie de unul pe masura, iar acvariile mult mai mari ar trebui sa aiba doua – unul la fiecare capat al acvariului – pentru o stabilitate mai mare a temperaturii. Va fi nevoie sa cititi, de pe cutia acvariului, dimensiunea recomandata a incalzitorului inainte sa il cumparati; va va indruma in privinta marimii si puterii pe care trebuie sa o aiba incalzitorul pentru acvariul dumneavoastra. O regula generala este in jur de 3 wati per patru litri; de exemplu, la un acvariu de 189 litri va va trebui un incalzitor de 150 de wati. Incalzitorul trebuie montat doar atunci cand acvariul este plin cu apa. Amintiti-va sa lasati incalzitorului jumatate de ora pentru ca termostatul sau sa se adapteze la temperatura inainte sa il porniti.

Iluminarea

 Iluminarea corecta va ajuta sa observati ciclidele din Malawi mai bine. Modul principal de iluminare ales este becul florescent. Chiar si asa, multe ciclide din Malawi traiesc destul de adanc in habitatul lor natural, incat cantitatea de lumina care ajunge acolo este destul de redusa. Este, deci, recomandat sa folositi un singur bec, deoarece prea multa lumina decoloreaza cilclidele, deci nu vor arata la fel de bine. Un bec actinic, albastru, va ajuta sa scoateti in evidenta culoarea albastra a multor ciclide din Malawi. De asemenea, ciclidele trebuie sa doarma la fel de mult ca noi, oamenii, deci tineti lumina aprinsa doar ziua, si inchideti-o in timpul noptii.

Decor

 Decorul pe care il folositi trebuie ales in functie de speciile de ciclide din Malawi pe care va propuneti sa le tineti. Ciclidele au trei habitate pe care le prefera, si anume: habitat pietros, nisipos sau zone cu apa deschise. Daca aveti de gand sa tineti specii care prefera piatra, mai multe roci ar trebui puse una peste cealalta astfel incat sa formeze pesteri si pasaje pentru a crea refugii si teritorii pentru ciclide. Pietrele ar trebui sa fie relativ netede. Rocile magmatice crestate ar trebui evitate, deoarece ar putea sa raneasca ciclidele din Malawi daca acestea ating accidental partile ascutite ale pietrelor. Stratul de nisip trebuie sa fie in jur de 4-5 cm. Asezati pietrele inaintea nisipului pentru ca cilcidele sapa si pot scoate nisipul de sub pietre, destabilizandule. Daca sunt folosite roci foarte mari, o bucata mica de polistiren expandat sau un grilaj de plastic poate fi pus sub partea cu roci, care ar fi in contact cu sticla. Acest lucru va proteja partea de jos a acvariului. Pentru ciclidele care prefera nisipul, este preferat un strat superficial de nisip de siliciu. Doar cateva roci netede ar trebui sa fie prezente, plasate strategic astfel incat sa serveasca drept granite. Aceste cateva roci pot, de asemenea, oferi refugiu,in fata altor pesti si pot creste sentimentul de siguranta din restrictiile unui acvariu. Pentru speciile care prefera zonele de apa deschise, este de ajuns un strat superficial de nisip de siliciu si cateva roci netede, deoarece ele isi petrec majoritatea timpului in partea de sus a apei.

     Fundalul poate fi decorat cu coli de fundal de culoarea albastru inchis sau negru, care pot fi cumparate din comert. Roci prefabricate create pentru a fi lipite in interiorul acvariului ofera o decoratie realistica pentru un acvariu cu ciclide din Malawi.

Nisip/Pietris

 Cei mai multi dintre noi vor sa aiba nisip si pietris in acvarii. Nu doar pentru ca este placut la vedere, ci si pentru ca acopera partea de jos a acvariului; Totusi, avand prea mult nisip sau pietris vom facilita bacteriile sa formeze un mediu anaerob in profunzimea stratului de nisip. Daca aveti de gand sa tineti ciclide din Malawi care prefera habitatul de nisip, nisipul de siliciu este ideal.

Plante vii

 Singurele locuri din lacul Malawi unde se gasesc plante sunt la gurile de varsare ale raurilor si golfuri superficiale pe langa tarm si pe cateva insule. Acestea ofera siguranta puilor de ciclide care prefera habitatele de nisip, si cel putin o specie de ciclide le mananca. Nu sunt plante foarte atractive, si nu figureaza in biotopurile majoritatii ciclidelor tinute in captivitate. Deci nu este recomandat ca acestea sa fie tinute cu ciclidele din Malawi. Necesitatea de iluminare mare va decolora ciclidele din Malawi, iar daca tineti ciclide care prefere rocile, acestea vor scoate plantele din radacini sapand.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

One comment on “Imi fac acvariu de ciclide! Ghid pas cu pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *