Neolamprologus Brichardi

Nume Neolamprologus Brichardi
Familie Neolamprologus
PH 8-9
Duritate 10-20°dGh
Temperatura 22-25°C
Dimensiuni 9 cm
Dieta Omnivor
Origine Tanganyika
Dificultate Mica
Agresivitate Medie

Descriere

Neolamprologus Brichardi

Neolamprologus Brichardi este un peste unic si frumos. Frumusetea nu provine neaparat de la culori uimitoare, ci mai degraba datorita terminatiilor filamentoase lungi si gratioase ale aripioarelor nepereche. Un specimen bine dezolvatat si cu gene bune va avea si nuante de albastru pe cap mai exact pe obraji.

Neolamprologus Brichardi este unic in mai multe feluri;

Primul ar fi ca este un peste care depune pe substrat malos pe langa pietre. Asta nu este un lucru unic din moment ce si alti pesti din familia lui depun la fel, dar este singura ciclida care depune pe substrat si formeaza si scoli. Nu este ceva neobisnuit sa gasim o scoala care numara aproximativ 100.000 de indivizi pe o suprafata de 50 de metri patrati in mediul natural.

O a doua caracteristica unica legata de depunerea  in salbaticie, consta in cresterea puiilor. Este singurul peste cunoscut din Africa care foloseste o cresa colectiva pentru cresterea puilor. Asta inseamna ca adultii, subadultii, chiar si juvenili toti participa la cresterea puiilor.

In acvariu exista si specimene exceptionale care au ajuns la 15 cm incluzand si terminatiile filamentoase ale cozii.

Este unul dintre dintre cei mai usori Tanganyikani de tinut si chiar de inmultit. N. Brichardi este cu adevarat un peste ok si pentru incepatori. Pestii vor incepe sa depuna in acvariu devreme cand ajung pe la 5 cm. Nu sunt prea pretentiosi cand vine vorba de locul unde vor depune, pot depune in cochilii, ghivece si formatiuni stancoase. Ca si in salbaticie, parintii le vor permite puilor sa stea in teritoriul lor pentru a ii ajuta sa aiba grija de urmatoarea generatie de pui.

Un lucru foarte important pe care trebuie sa il luam in considerare cand alegem sa tinem acest peste in acvariu, este agresivitatea lui atunci cand isi apara puii. Se stie ca deobicei o pereche poate avea si 100 de puii odata. Nu este ceva neobijnuit ca o singura pereche de N.Brichardi sa puna stapanire pe un acvariu in care sunt si alte specii de Tanganyika, chiar daca este un acvariu mediu de 120cm si 340 de litri, este ceva obisnuit ca restul pestilor sa fie hartuiti.

In opinia mea as tine tine acest peste intr-un acvariu monospecie. Un acvariu intre 90-160L este suficient dar se pot tine si in acvarii mai mici de 60L. Tinand doar aceasta specie in acvariu nu numai ca limitati riscul de a avea pesti batuti sau omorati, dar vor avea o crestere mult mai buna si se vor dezvolta mult mai frumos vor avea si terminatiile filamentoase mult mai lungi.

Ce am scris mai sus nu inseamna ca este imposibil sa tinem acest peste cu alte specii de Tanganyika, doar ca trebuie sa alegem cu grija pesti care vor sta cu ei iar acvariul trebuie sa aiba minim 90cm lungime (preferabil este 120cm lungime). Cativa dintre pestii care pot fi tinuti cu ei sunt: Neolamprologus leleupi,Neolamprologus cylindricus, Altolamprologus Calvus,Altolamprologus Compressiceps, Julidochromis marlieri , transcriptus sau regani.

Dar si asa pentru a realiza acest lucru este un mic secret. Orice colocatari am alege trebuie sa fie mai mari decat brichardi si trebuie pusi primii in acvariu pentru a-si stabili teritoriul.

Nu recomand sa tineti N. brichardi cu ciclide de Malawi sau Victoria indiferent de circumstante sau cu ciclide de Tanganyika care locuiesc in cochilii.

Ca hrana accepta fulgi si pelete dar este recomandat sa ii suplimentam dieta cu artemia, miside si cyclop.

Neolamprologus brichardi, cand este tinut in conditii optime este un peste foarte frumos, pe care sincer fiecare acvarist ar trebui sa il tina cel putin odata in acvariile lui.

 

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *