Spirobranchus porites

 

Nume Spriobranchus porites – Christmas tree worm
Familie Serpulidae
PH 8.1-8.4
Salinitate 1.020-1.025
Temperatura 22-26°C
Dimensiuni 5 cm
Dieta Omnivor
Origine Indo-pacific
Dificultate Mare
Agresivitate Mica

Descrierea

Viermele penat “pom de Craciun”, cunoscut si sub denumirea de “piatra pretioasa”, este o nevertebrata de mici dimensiuni ce se hraneste prin filtrarea apei si se intalneste intr-o gama larga de culori. Singura parte vizibila a viermelui penat este coroana care e in forma de spirala, din acest motiv se mai numesc si viermi “pom de Craciun”, corpul acestuia fiind ascuns sub coroana viu colorata. Desi se intalnesc mai multi indivizii pe aceeasi piatra, nu traiesc in grupuri.
In mediul natural se gasesc ingropati in scheleti de corali scleractinieni vii sau in corali “de foc” (fire corals). Pot supravietui daca se intampla sa moara coralul “gazda”, dar o sa trebuiasca sa se lupte cu algele ce vor creste pe scheleton, ceea ce nu pot face pentru un timp indelungat. Se pare ca se hranesc totusi si cu mucusul coralului gazda, din acest motiv pentru a supravietui un timp indelungat, se recomanda mentinerea coralului gazda in bune conditii.
Acest vierme penat este considerat “timid” si prefera sa fie asezat in afara luminii directe si a curentilor puternici de apa. Se hraneste cu fitoplanctonul pe care il filtreaza din apa. Este foarte intolerant la medicamentele pe baza de cupru si nu se reproduc in acvarii.

Pentru mai multe detalii legate de viermii penati:click aici!

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *