Viermi penati – caracteristici comune

 

Nume Viermi penati
Familie Viermi penati
PH 8.1-8.4
Duritate 8-12°dKh
Temperatura 22-28°C
Salinitate 1.020-1.026
Dimensiuni 1-10 cm
Dieta Omnivor
Origine Indo-pacific, Hawaii, Singapore, Filipine si altele
Dificultate Medie
Agresivitate Mica

Descrierea

Viermi penati – generalitati

Structura coroanei

Coroana viermilor penati este compusa dintr-o serie de raze in forma de pana denumite radiole. Radiolele sunt aranjate in doua jumatati de cerc care formeaza o palnie. Cateva din specii au radiolele in forma de potcoava sau una sau doua spirale. Cilii de pe radiole genereaza curenti ce trag apa in sus inauntrul si in afara coroanei si de asemenea misca particulele prinse in radiole intr-un canal ce duce particulele de mancare pana la baza radiolei unde sunt sortate.

Curentii apei
Desi cateva specii sunt capabile sa traiasca in ape linistite (de exemplu, in spatele pietrei vii) din cauza pomparii efective de catre cili, la majoritatea speciilor curentii apei prin coroana sunt asistati de catre curentii de apa din mediu. Aceste specii se intalnesc doar in locuri unde curentii laminari de apa sunt moderat de puternici. Alte specii, ca de exemplu Serpulidele ce au coroana in forma de pom de Craciun, tolereaza curenti si valuri turbulente si multidirectionale, in plus fara de curentii laminari.

Hranirea
Sortarea particulelor prinse in coroana incepe in canalele conductoare de pe radiole si se termina la baza coroanei. Particulele mai mari sunt purtate pe sus pe canalele conductoare si apoi respinse si lasate in curentul de apa de la baza. Particulele de marime medie trec prin centrul canalelor conductoare si sunt mutate in anumite arii de depozitare unde sunt folosite la constructia tubului la speciile cu tuburi moi. Particulele fine sunt mutate de cili de-a lungul portiunii inferioare ale canalelor conductoare in tracturi ce ajung la gura. Mancarea pentru viermii penati include bacterii, artemia, detritus fin si alta materie organica in forma de particule, fitoplancton si microorganisme.

Taxonomie
Viermii penati sunt membrii ai increngaturii annelida, viermi segmentati, ce include si viermii de pamant. Viermii penati apartin clasei Polychaeta, una din cele patru clase de annelide. Polychaetele au corpuri segmentate si fiecare segment are unu sau doua atasamente numite parapodia. Aceste atasamente sunt de obicei ca niste fire de par, de unde si denumirea de “vierme ac” (bristle worm) pentru multe varietati de polychaets. Viermii penati apartin catorva familii si subfamilii de Polychaeta. Aceia cu tuburi moi (those with soft tubes consisting of a polysaccharide matrix and trapped detritus) sunt din familia Sabeliiidae. Majoritatea celor cu “tub dur” apartin familiei Serpulidae, si multi dintre membrii acestei familii au un operculum care este format dintr-o radiola modificata in coroana lor. Acest “opercumul” este ca o capcana ce inchide intrarea in tub cand viermele se retrage. Ornamentele operculum-lui se folosesc pentru a identifica speciile.

Reproducerea
Viermii penati se reproduc atat sexuat cat si asexuat. Reproducerea sexuata implica eliberarea gametilor in apa unde dupa fertilizare se tranforma in larve ce inoata independent si care vor alege un habitat al lor. In cazul Serpulidelor, acestea se aseaza pe un coral iar acesta creste in jurul tubului calcaros ce se dezvolta, facand reproducere sexuata aproape imposibila. Varietatile cu tubul moale se reproduc sexuat dar mult formeaza colonii dense de clone printr-un proces de “inmugurire” (budding) numit sciziparitate. In acest proces, partea posterioara a viermelui se rupe si formeaza o noua coroana in timp ce “parintelui” ii creste o noua parte posterioara.

Ruperea coroanei
Multe varietati de viermi penati isi pierd coroana, lasand acvaristii incepatori sa creada ca pretioasa creatura a murit. Nu scoateti tubul din acvariu crezand asta! Ei isi vor regenera coroana in cateva saptamani. Cateodata ruperea coroanei este un semn de infometare sau ca ceva din mediu este iritant pentru viermele penat. Daca acest lucru nu se intampla frecvent, nu e nimic sa va ingrijorati. Daca se intampla odata la cateva luni, poate fi un factor agravant.

Iesirea din tub
Cateodata specia Sabellastrarte isi paraseste tubul, lasand viermele expus si vulnerabil la pradatori. Cel mai bine este sa nu incercati sa reintroduceti viermele in tub deoarece exista mari sanse sa il raniti si de asemenea este cel mai probabil ca a parasit tubul dintr-un anumit motiv. De obicei se muta astfel intr-o pozitie mai buna, intr-un curent mai puternic. Viermele poate sa isi genereze un tub transparent intr-un timp scurt, de cateva ore si acesta va fi acoperit de nisip si detritus in cateva zile.

Pradatori
Cand instalati un acvariu marin, aveti in vedere si faptul ca daca va doriti viermi penati va trebui sa nu introduceti si pradatori ai acestora. Pestii fluture (butterflyfish) considera coroana viermilor penati a fi o delicatesa. Crabii in general au o mare placere in a face coroana sa se retraga, apoi ciupind tubul, omorand viermele incet, terminandu-l intr-o singura sesiune. “Wrasses”, “hawkfishes” vor consuma viermii penati din acvariu de aceea se recomanda sa nu ii puneti in acvariu impreuna daca doriti sa ii pastrati mai mult timp.

Plasarea unui vierme penat
Deoarece prefera sa fie asezati in nisip, se recomanda ca in acvariu sa faceti acest lucru. Daca nu aveti nisip, intre pietre este un loc bun atata timp cat nu este zdrobit de acestea. Daca nu ii convine locul unde este asezat, acesta isi va abandona tubul si va cauta alt loc.
Atentie!
-Cand introduceti un vierme penat aveti grija sa nu il expuneti la aer pe cat posibil deoarce bule de aer prinse in tubul viermelui penat inseamna dezastru pentru acesta!
-Sunt foarte intoleranti cu medicamentele pe baza de cupru! Niveluri ridicate de nitrati si amoniac si o salinitate necorespunzatoare vor duce la pierderea coroanei viermelui!

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

4 comments on “Viermi penati – caracteristici comune

  1. Pingback: Spirobranchus porites | Aquapedia

  2. Pingback: Protula bispiralis | Aquapedia

  3. Pingback: Bispira brunnea - Aquapedia

  4. Pingback: Bispira Sp. - Dwarf colored feather duster - Aquapedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *